Vlorë

Ishulli Zvërnecit

Ishulli i Zvërnecit është një nga dy ishujt e lagunës së Nartës në Vlorë. Ai është një ishull mjaft piktoresk i mbjellë i gjithi me pemë qiparisash. Në këtë ishull ndodhet kisha e Shën Marisë, një kishë e vjetër dhe me mjaft vlera. Vajtja në këtë ishull mundësohet nga një urë e gjatë druri që lidh atë me bregun.

Parku Kombëtar i Butrintit

Parku Kombëtar i Butrintit përfshin një zonë prej 2500 ha. Klima shumë e favorshme subtropikale e këtij parku e bën atë mjaft të frekuentuar për shumë muaj nga shumë turistë shqiptarë dhe të huaj. Fauna dhe Flora e kësaj zone janë shumë të larmishme. Mund të përmendim midhjen që kultivohet në liqenin e Butrintit, e cila shquhet për vlerat e saj ushqyese dhe shijen. Transparenca e lartë e ujit të detit në këtë zonë është mjaft atraktive për amatorët e nënujit. Qyteti antik i Butrintit është “kryeqyteti” i këtij parku.

Parku Kombëtar i Llogarasë

Parku Kombëtar i Llogarasë gjendet 40 km në jug të qytetit të Vlorës. Ky park shquhet për kombinimin e ajrit malor me atë detar, pasi nga Qafa e Llogarasë 1025 metra mbi nivelin e detit, plazhet e Rivierës shqiptare janë vetëm 20 minuta larg me automjet. Parku është i mbuluar me masiv të dendur halorësh dhe shquhet veç të tjerash edhe pikë klimaterike. Si rezultat i drejtimit të erërave aty mund të shikoni “pishën flamur”, që është monument natyror. Ky park është një vend ideal për ushtrimin e sporteve ajrore.

Himara Hostel

An old (but newly restored) family stone house within an easy five minute walk from Himara's city center and its nearest beach awaits you! A calm atmosphere for all ages is complemented by its garden and friendly owners.
Free internet is served all the time and don't be surprised if you are served some of the great mountain tea (a local specialty made with mint), some homemade jam, or perhaps raki to enliven your spirits. Not that they will really need a boost here!

SR Backpackers

Tomi, he is Albanian and local from Saranda and Meike, the German part of the hostel, welcome you for a visit.
Both we are fluent in English and Tomi knows Italian and Greek as well!

Our now 4 years running hostel is located on the second floor of a secure contemporary apartment building, just opposite to Saranda's ferry port. All of the rooms have big balconies overlooking the picturesque Ionian Sea.

Butrint National Park

This park is located about 25 kilometers south of the city of Saranda. It has high scientific, tourist, archaeological, social and recreational values, also combined with a significant biodiversity. The area of the park is 2500 hectares. It is an area of particular importance to the country's tourism. It is distinguished primarily for cultural tourism in the ancient city of Butrint, protected by UNESCO, blue tourism in the region of Ksamil, and ecotourism in the lake of Butrint.

Castle of Lekures

This castle is located on a strategic hill overlooking the town of Saranda. From here it is possible to see the whole town as well as the islands of Ksamil. The castle of Lëkurs was built in the XVI century. It is thought that it was built on 1537 by Sultan Suleyman who attacked Corfu and needed to control the harbor of Saranda and the road that connected it with Butrint.

Pages

Subscribe to Vlorë