Active Tourism

Si ta Bëjmë Tiranën Një Qytet Turistik dhe Bashkëkohor

Agjencia Kombëtare e Turizmit, partnere në konkursin "Si ta Bëjmë Tiranën Një Qytet Turistik dhe Bashkëkohor", është e pranishme në mjediset e Fakultetit Ekonomik në Tirane, ku u shpall konkursi, që do të thithë idete e të rinjve, studentëve dhe jo vetëm, të cilët do të japin kontributin e tyre me risitë në projekte, që mund të sjellin një impakt të rëndësishëm në kryeqytet.

Dardha

Dardha ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen gjë që e ben të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëbores dhe pistat natyrore të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Nuk mund të lëmë pa përmendur “Ujin e qelbur” të Dardhës, burim me vlera kurative për stomakun dhe veshkat.

Dardha

Situated in the southeast of Korca ( 20 km), Dardha lays in a valley among the hills of Saint Peter, autums rock and some other hills. This village offers an ideal climate, fresh air with high level oxygen. The snow falls and the natural  slopes are very suitable for  development of winter sports, especially skii. We cannot leave withour mentioning the “Ujin e qelbur” (Dirty water) in Dardha, a curative source for the stomach and kindeys. This village is well known for its ancient traditions and characteristic costumes.

National History Museum

It was inaugurated on October 28, 1981 and is the largest museum institution in Albania.It occupies a total area of 27,000 m2 and has an exhibition area of 18,000 m2. In his environments are exposed 6290 museum objects. Here you can visit the old Pavilion, the pavilion of the Middle Ages, the Independence Pavilion, and LANÇ's Pavilion, Communist Terror pavilion, The Iconography Pavilion, Mother Teresa’s Pavilion, and the Albanian Ethno culture Pavilion.

Post

A collection of remnants from pre 90's Eastern Europe is in the center of Tirana.This installation was designed by Fatos Lubonja and Ardian Isufi, and is entitled ‘Post-bllok” (Checkpoint). It consists of a bunker that once guarded the site as well as mine shaft columns from Spac prison, and a segment of the Berlin Wall. Lubonja is a critic and novelist who served 17 years in prison before 1991. Isufi is an established artist who has exhibited internationally and has twice been awarded Onufri prizes.

Subscribe to Active Tourism